24 ianuarie – zi nelucratoare! sau nu …

La data de 23 ianuarie 2015 pe site www.juridice.ro s-a publicat articolul „24 ianuarie – zi nelucratoare! sau nu …”, autor Av. Razvan Vasiliu.

Link articol: http://www.juridice.ro/357440/24-ianuarie-zi-nelucratoare-sau-nu.html

Am facut urmatorul comentariu:

„Din anul 2003 luna martie, data la care a intrat in vigoare noul Cod al Muncii, numarul zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza a fost majorat cu alte patru zile.

In cursul anului 2014, s-a reglementat acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului, in scopul de a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sanatate a acestuia.

De asemenea, ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane, a fost declarata zi de sarbatoare nationala. In legatura cu termenul ʺsarbatoare nationalaʺ, se poate constata noutatea termenului juridic. In timp ce Ziua Nationala a Romaniei este declarata la data de 1 Decembrie (conform art. 12 alin. (2) din Constitutia Romaniei) si este stabilita ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza (conform art. 139 alin. (1) din Codul Muncii), ziua de 24 ianuarie este doar, cel putin deocamdata, ʺsarbatoare nationalaʺ.

Ca atare, atat ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, cat si ziua de 24 ianuarie ca zi de sarbatoare nationala permit lucratorului sa absenteze motivat de la locul sau de munca. Sunt necunoscute motivele legiuitorului pentru care art. 139 alin. (1) din Codul Muncii nu a fost completat si cu aceste zile libere. Apreciez ca interesant si corect punctul de vedere al Domnului Av. Razvan Vasiliu.”

Eugen MANU, Specialist resurse umane

Manu Consulting S.R.L.

 

Related posts

Leave a Reply