Securitate si Sanatate in Munca

Stresul la locul de muncă – campania organizată de EU-OSHA invită angajatorii și lucrătorii să conlucreze la combaterea acestuia

Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA) a lansat o campanie la nivel european cu o durată de doi ani: „Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase”. Amploarea stresului la locul de muncă în Europa este surprinzătoare. Cel mai recent sondaj de opinie paneuropean efectuat de EU-OSHA a arătat că 51 % din lucrători consideră că stresul este ceva obișnuit la locul de muncă și că 4 din 10 lucrători sunt de părere că stresul nu este bine gestionat în cadrul organizației din care fac parte. Cu toate acestea, angajatorii și lucrătorii pot conlucra cu succes în scopul gestionării și prevenirii stresului la locul de muncă și a riscurilor psihosociale; campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase își propune să ajute companiile să realizeze acest lucru. 

Opinii:

Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor a declarat: „Gestionarea stresului la locul de muncă reprezintă o piatră de temelie pentru asigurarea sănătății, siguranței și bunăstării lucrătorilor europeni. Organizațiile nu își pot permite să ignore stresul de la locul de muncă, având în vedere că acesta generează absenteism și reduce productivitatea. Viitoarea Strategie a Uniunii Europene privind sănătatea și securitatea în muncă 2014-2020 va sublinia faptul că protejarea sănătății psihice a lucrătorilor reprezintă un factor-cheie pentru reducerea bolilor profesionale. Strategia va propune o gamă de măsuri orientate către ameliorarea sănătății psihice la locul de muncă, precum diseminarea de bune practici. Un mediu de lucru pozitiv le permite angajaților nu doar să-și prelungească perioada de activitate profesională, ci și să se bucure de o stare de sănătate bună când se pensionează. Sunt convins că noua campanie derulată de EU-OSHA cu privire la stresul și riscurile psihosociale la locul de muncă va contribui în mod semnificativ la realizarea acestui obiectiv.”

„Campania «Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase» 2014-2015 reprezintă o excelentă oportunitate de face cunoscută necesitatea de a combate în mod eficace riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă,” a adăugat Vasilis Kegkeroglou, Ministrul-adjunct al muncii, securității și protecției sociale din Grecia: „Campania oferă angajaților, managerilor, lucrătorilor și reprezentanților lor sprijinul și orientările necesare.”

Dr. Christa Sedlatschek, Directorul EU-OSHA, s-a referit la obiectivele campaniei astfel: „În pofida amplorii și a costurilor crescânde ale stresului la locul de muncă, acest aspect continuă să fie înconjurat de confuzie și să fie considerat delicat – sondajul ESENER efectuat de EU-OSHA a constatat că peste 40 % din angajatori consideră că gestionarea riscurilor psihosociale este mai dificilă decât cea a riscurilor „tradiționale” privind securitatea și sănătatea în muncă. Prin această campanie dorim să mărim gradul de conștientizare a problemei și să oferim sprijin în ceea ce privește gestionarea riscurilor psihosociale. Stresul la locul de muncă reprezintă o problemă la nivel organizațional și ar trebui abordat ca atare, prin colaborarea dintre angajatori și lucrători.”

Campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase își propune să arate că riscurile psihosociale pot fi gestionate în mod sistematic, la fel ca orice alt risc privind securitatea și sănătatea în muncă. Scopurile campaniei sunt promovarea utilizării unor instrumente simple cu ajutorul cărora organizațiile pot gestiona în mod eficace aceste riscuri și evidențierea efectelor pozitive ale utilizării acestora.

Campania „Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase” se va derula pe parcursul a doi ani și va implica sute de organizații din întreaga Europă, cuprinzând o serie de activități precum sesiuni de formare, conferințe și ateliere de lucru, concursuri de afișe, film și fotografie, concursuri de cunoștințe, sesiuni de sugestii, campanii publicitare și conferințe de presă. O activitate importantă în calendarul campaniilor este concursul Premiile europene pentru bune practici, care va fi lansat pe 15 aprilie. Toate organizațiile europene care aplică cu succes măsuri de reducere și eliminare a stresului sunt încurajate să-și depună candidatura.

Puteți consulta Ghidul campaniei pentru informații suplimentare și puteți vizita site-ul campaniei pentru locuri de muncă sigure și sănătoase pentru a descărca toate materialele oficiale ale campaniei, disponibile în 25 de limbi, și pentru a vă informa cu privire la evenimentele din cadrul campaniei care se desfășoară în diverse țări din Europa.

  1. Date importante
  • Lansarea campaniei: 7 aprilie 2014
  • Lansarea concursului Premiile pentru bune practici: 15 aprilie 2014
  • Săptămânile europene pentru securitate și sănătate în muncă: octombrie 2014 și 2015
  • Ceremonia de decernare a Premiilor pentru bune practici: aprilie 2015
  • Reuniunea la nivel înalt pe tema locurilor de muncă sigure și sănătoase: noiembrie 2015

SITE-UL CAMPANIEI:

http://www.healthy-workplaces.eu/ro/

 

Related posts

Leave a Reply